feedburner
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

‘JODOH’ renungkanlah sedalam-dalamnya

Renungkanlah Sedalam-dalamnya. ..
Tidak, Jodoh tiada kaitan dengan keturunan.. Hanya belum sampai masanya.Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa² kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa² lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar² mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah..

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah)terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang se! buah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh² bandar raya..

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar² membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak! ? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing² padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa² belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak², carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar² mengerti tuntutan2nya.
Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus² bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia²nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong²nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "

Seorang teman pernah berpesan..
"Kadang² Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa²nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.." "


"Cinta yang disemadi! kan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.. Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada..."



Pulau Perhentian 2008

Labels:











wut do you think about this guys?

I got this pic from somewhere i forgot but its very nice and meaningful statement..perhaps I believe and notice that most of the girls will not satisfied with this statement...i guess..huhu..for me this statement is not used to be certain and true..whatever it takes, shape your mind, open your eyes and respond to the surrounding..adios.



Lets send the thief of this motorcycle to hell !!!

Kepada sesiapa yg ternampak motor 135 LC ni sila contact aku dengan segera...ni motor adik aku kena rembat smalam dekat surau mase tgh smayang Isyak..lahanat punya pencuri..mmg cilaka la lu..boleh plak die curi motor time2 org tgh smyg Isyak kat surau..mmg mati masuk nerake r lu..dh r baru beli je motor ni...byr pun tk abis lg..mase tu kunci handle je la..tk bajet r plak org nk curi kat surau plak tu sbb sbelum ni takde org lg yg kna rembat motor die kat surau tu..tapi dh takdir nk wat cmne..aku pun dh wat report polis tapi bkn senang nk dpt blik motor ni..org jahat kat Malaysia ni dkat mn2 pun ade bersepah2..tapi aku suspect r mesti keje bdk ngisap ni atau bahase k.L nye mat pitt..aku rse kalo lame2 tk jmpe gak mmg kene sembelih r motor ni part by part..aku doa & harap r motor adik aku ni akan dpt balik..




Ayat Tersirat Perempuan

Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu?
Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu?

Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum?
Makna tersembunyi: Jom pi makan. Lapar ni!

Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini, yek.
Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I.

Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la.
Makna tersembunyi: Tolong picit kepala.

Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Mana nak masak, basuh kain-baju lagi...
Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.

Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja.
Makna tersembunyi: I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?

Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. You baik, memahami bla bla bla...
Makna tersembunyi: Hish... I rasa macam minat sesangat kat you la... Rasa macam nak jadi awek you je.

Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu?
Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku.

Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.
Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban.Habih, hangpa dua ekoq gak yang seronok.

Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil.
Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.




projek bm aku & bard 1st year 1st sem

video
Ni r projek bm aku wat ngan bard mase aku 1st year...mase tu aku amik engin lg..fikir2 blik lawak r pulak nk buat video projek ni & byk pulak halangan yg menimpa tym nk produce video ni..haha..name lecturer bm aku pun dh lupe..dh lame dh..aku pun tk sangka r pulak, subjek bm for engineering yg 1 credit our pun nk kena wat video for presentation..tajuk yg kitaorg pilih mase tu pasal incinerator..aku pun tk tau sangat pun pasal incinerator2 ni.mase tu aku duk mahalah bilal & badrul munir name membe aku ni duk mahalah sidek..aku ngan bard squatting r kat mahallah faruq kat bilik usrah sbelah je bilik membe2 kitaorg (kebab, bond, anas)..aku ngan bard main pecah masuk je bilik usrah tu..kitaorg produce video ni mase duk dlm bilik usrah tu r..baru 3 hari aku & bard duk bilik usrah tu..tiba2 fellow blok tu bleh plak wat spot check..adus kantoi squatting & kena halau balik mahalah lame..haha..penat je aku angkat brg2 & kemas bilik tu..hampeh btol la..tpi video ni ttp siap gak & ikut plan..tgk2 blik video ni bknnye best sangat pun..cam taik je aku tgk..dh r dpt B je bm aku..huhu..bard pun skrg dh kuor uia & sambung blajo kat oversea..



IIUM bird's eyes view

video